Espanjan tärkeimpien kuningaskuntien yhdistymisen ja Granadan kalifaatin kaatumisen ja Amerikan valloituksen myötä Espanjassa kehittyi ensimmäistä kertaa omaperäinen ruokakulttuuri. Löytöretkien myötä espanjalaiset tutustuivat suureen määrään jännittäviä uusia ruoka-aineita, kuten tomaatti, paprika, maissi, peruna, kaakao ja vanilja. Tomaatin ja paprikan raju punainen väri, kaakaon kitkeryys sekä epätietoisuus perunan syötävästä osasta herättivät epäluuloja, mutta vähitellen espanjalaiset alkoivat hyödyntää niitä uusissa ruokalajeissa. Tomaatista syntyi gazpachoa, peruna päätyi munakkaaseen, paprika sopi täytettäväksi ja vanilja oli täydellinen lisä moneen jälkiruokaan. Espanjan maaperään istutettuna paprikasta kehittyi uusi miedompi ja makeampi lajike ja siitä saatiin puhtaasti espanjalainen mauste: pimentón eli paprikajauhe. 1600-luvulle tultaessa espanjalaisen keittiön perusta oli vakiintunut ja ensimmäiset espanjalaiset keittokirjat oli julkaistu. Habsburgin hallitsijasuvun vaikutusvalta levitti Espanjan maut koko Eurooppaan.
Tärkein keksintö syntyi, kun Meksikoon asettuneet espanjalaiset nunnat keksivät lisätä kaakaoon sokeria. Kaakaopavuista tuli niin arvokkaita, että jonkin aikaa niiden vieminen muualle Eurooppaan kiellettiin kokonaan. Espanjalainen prinsessa Maria Teresa sai avioituessaan Ranskan Ludwig XIV:n kanssa 1660 kaakaopapuja osana myötäjäisiään ja toi näin suklaan muun Euroopan tietoisuuteen.
Välimerellisiä makuja espanjalaisin tuulahduksin nautiskellaan Ritarihuoneen konsertissa 15.10. Kitarasolistina soittaa Petri Kumela.
https://helsinkiearlymusicfestival.fi/ohjelma/espanja/
Kuva: Charles Rondeau PublicDomainPictures.net. Licens: CC0 Public Domain
https://www.publicdomainpictures.net/se/view-image.php?image=303042&picture=rod-paprika
Kirjoita ensimmäinen kommentti
Kirjoita kommenttisi