Blogi | Helsinki Early Music Festival

 

 

Artikkelit 1-30/30

0

KOHTAAMISIA - tiesitkö

Festivaalin muusikot Saksasta, Puolasta, Norjasta ja Suomesta kokoontuvat yhteen nyt ensimmäistä kertaa. Yhteistä historiaa on kuitenkin takana jo vuosisatoja ja yhteisiä asioita löytyy enemmän kuin uskoisikaan. Tiesitkö että....

Lue lisää

0

Risteyspisteitä I-III

Lokakuussa 2023 kymmenettä kertaa järjestettävän festivaalin teema on X, joka voi kuvata tuntematonta, kohtauspaikkaa, kymmentä, suudelmaa, jonkin loppua, valintaa, vaaraa, kuolemaa tai mysteeriä. Kohtauspaikka ja risteys nousevat pintaan kansainvälisen yhteistyön projekteissa. Crossroads-sarjaan on valittu kymmenen X-symbolista inspiroitunutta lyhyttä tekstiä. 

I Hermes
II Roomalaiset numerot / Roman Numerals / Romerska siffror
III Tienristeys / Crossroads / Vägkorsning
IV Suudelma / Kiss / Kyss
V Hirsipuu / Gibbet / Galge
VI Pyhän Andreaan risti / St. Andrew’s Cross / Andreaskorset
VII Hekate / Hecate / Hekate
VIII Nuottikirjoitus / Music Notation / Notskrift
IX Kohtaamispaikka / Meeting Point /  Mötesplats
X Aarre / Treasure /  Skatt

Lue lisää
Läs mer
Read More

0

Valitse itse lippusi hinta!

Miksi Helsinki Early Music Festivalilla on käytössä vapaavalintaisia lippuhintoja joihinkin konsertteihin? Lue hyvinvoinnista ja saavutettavuudesta sekä taiteen rahoituksesta.

Lue lisää
Läs mer
Read More

0

Toinen tarina ja liikutus

Mustista pompuloista koskettaviin kokemuksiin! Kysyimme, millaisia mietteitä festivaaliteema "Tarina ja liikutus" tuo yhdelle kuulijoistamme, Heli Tennilälle! Heli aikoo osallistua festivaalilla ainakin kahteen konserttiin: Labyrinthe de l'amour ja Ääniä kosmoksesta. 
Kiitos kirjoituksesta, Heli!
Heli Tennilä
sanaleikkijä, HuK
sv-fi en-fi de-fi fr-fi

Lue lisää

0

EROS - haastateltavana Marianna Henriksson ja Anna Mustonen

Cembalisti Marianna Henriksson ja koreografi Anna Mustonen kertovat lokakuussa ensi-iltaan tulevasta teoksestaan Eros. Kuusi esitystä Tanssin talon Erkko-salissa (6.-13.10.) ovat osa Helsinki Early Music Festivalin ohjelmistoa, ja produktion tuottavat Uuden tanssin keskus Zodiak, Suomalainen barokkiorkesteri sekä taideyhdistys i dolci. Esityksessä kuullaan Barbara Strozzin, Giovanni Felice Sancesin, Tarquinio Merulan, Claudio Monteverdin ja Marco da Gaglianon musiikkia.

Lue lisää

0

Yhtä juhlaa 2/2 - Kanneltalo ja Ensemble Caprice

Kanneltalo ja Ensemble Caprice täyttävät tänä vuonna 30 vuotta!
 

Lue lisää

0

Yhtä juhlaa 1/2 - Helsingin Barokkiorkesteri ja Baccano

On syytä juhlaan kun neljällä Helsinki Early Music Festival -kumppanilla on meneillään juhlavuosi. Baccano täyttää tänä vuonna 20, Helsingin Barokkiorkesteri 25, Kanneltalo 30 ja Ensemble Caprice 30 vuotta!  Kyselimme kuulumisia ja julkaisemme juhlavuosikuulumiset kahdessa blogissa. Nyt ovat esittelyvuorossa Baccano ja Helsingin Barokkiorkesteri:

Lue lisää

0

Tarina ja liikutus

Vuoden 2022 festivaaliteema on tarina ja liikutus. Siitä lisää tässä blogissa.

Lue lisää

0

Kronos ja kairos sekä ajatuksia ajan kulusta ja sen laadusta (festivaalilla)

Helsinki Early Music Festivalin taustayhteisössä Encanto Music ry:ssä on pohdittu ajan olemusta jo yhdistyksen perustamisaikaan vuonna 2014. Tartuttiin kreikan kielen aikaa ilmaiseviin käsitteisiin kronos ja kairos. Ajan järjestely, sen mittaaminen, menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus mahtuvat kronos-termin alle, mutta etenkin kairos on kiehtonut kronoksen rinnalla. Kairos merkitsee oikeaa hetkeä ja viittaa ajan laatuun ja ajoitukseen.  Kysymys ajan määrästä ja laadusta nousi pintaan viestiketjussa, jossa suunniteltiin klarinettitaituri Lorenzo Coppolan kanssa Oopperaa sanoilla ja ilman -ohjelmaa vuoden 2022 festivaalille.

Lue lisää

0

Konserttitiloja 1800-luvulta tähän päivään

Helsinki Early Music Festival -tapahtumia järjestetään eri puolilla kaupunkia. Tapahtumatiloista uusin on vasta valmistunut Tanssin talo ja vanhin 1810-luvulla nykymuotoonsa rakennettu Balderin talo ja sen sali. Jokaisella kahdeksalla tilalla on oma luonteensa ja historiansa ja jokainen tila antaa oman säväyksensä kuhunkin festivaalitapahtumaan. Tässä blogissa esitellään Balderin sali, Kannelmäen kirkko, 30-vuotias Kanneltalo, Musiikkitalo, Ritarihuone, Saksalainen kirkko, Sirenius-sali ja Tanssin talo. 

Lue lisää

0

Äitienpäiväpostaus

Maria Elisabeth Lemmerhirt, Maria Magdalena Keverich, Maria Koller, Caterina del Sera, Anna Maria Walburga Pertl, Anna (Anne) Maria Mair ja Santa Ruffini (Raffini) ovat historiaan jääneiden merkittävien säveltäjien äitejä. Äitienpäiväpostauksessa onnitellaan äitejä.

Lue lisää

0

Tapiola Sinfonietta barokkiohjelmiston parissa

"Bachin viulukonsertossa sydämeni syvimmätkin sopukat aukeavat, ja kohoan teoksen harmoniakulkujen ja maagisen rytmikoneen kuljettamina sellaisiin tiloihin, että paluu maan pinnalle kestää vähintään seuraavaan viikkoon saakka."  Jukka Rantamäki on Tapiola Sinfoniettan II konserttimestari. Orkesteri esiintyy silloin tällöin barokkiohjelmiston parissa, niin nytkin Helsinki Early Music Festivalilla 1.10.2021. Haastattelussa Jukka pohtiii soitinkysymyksiä ja ohjelmistoaiheita. 

Lue lisää

0

Spontaania energiaa ja viihtymistä pikkutunneille saakka

"Jos sanon että Eine Kleine Nachtmusik on ollut telineellä silloin tällöin 11-vuotiaasta saakka niin miten pitkä tähän esitykseen (6.10.2021) tähdännyt prosessi sitten on ollut, 30 vuotta..." Näin pohtii viulisti Antti Tikkanen haastattelussa musiikillisen ilmaisujen taustoja pohtiessaan. 

Lue lisää

0

Vakavan ja arvokkaan rinnalla jotain hyvin kujeilevaa

"Rajojen ylittäminen on aina kiinnostavaa. Ollaan alueella jossa on hyvä olla nöyrä, kuunteleva ja kokeileva. Jos ihmiset arvostavat toisiaan ja ovat rohkeita astumaan ulos omalta mukavuusalueeltaan, voi syntyä ihmeitä." Haastateltavana on sirkustirehtööri ja yrityskonsultti Vesa Purokuru. 

Lue lisää

0

Aluehankkeen merkityksiä taiteilijalle

Suomen Kansallisteatterin Helsingin mallin hanketta liidaava Eveliina Heinonen kertoo: Vaikka ajatukseni pyörivät tällä hetkellä pitkälti Pesula-esityksemme pesulingossa, on hauskaa pysähtyä hetkeksi miettimään KAARELLA-hankkeen viimeisiä vaiheita. KAARELLA-aluetaidehankkeemme päättyy lokakuussa ja sitä ennen nähdään Pesula - puhdistava esitys kerrostalojen pihalla Kannelmäessä ja Kuninkaantammessa 4.9. ja 11.9. 2021.  KAARELLA-hanke on mukana Early Music Festivalilla kahdella erilaisella esityskonseptilla.  

Lue lisää

0

Sääntöviidakoita

Näinä aikoina elämme kulttuurialalla sääntö-, laki-, ja ohjeviidakossa. Kunnon toimijan tavoin tälläkin festivaalilla mittaillaan turvavälejä, muutellaan suunnitelmia ja pidetään etäisyyksiä. Koska festivaalilla on mukana kevyt sadonkorjuuteema konserttiohjelmien taustalla, tutustukaamme etäisyyksiin, käsideseihin ja turvaväleihin liittyvien ohjeiden lisäksi EU:n syyssatoon liittyviin pykäliin. 

Mutta jo viime vuoden festivaalilla oltiin kiinnostuneita EU-säädöksistä. Pizza Napoletanan pykälistä selosti tomerasti Roman Schatz kunnes muusikot kyllästyivät lätinään. Tapahtuneesta jäi jälkiä puolen minuutin mittaiselle tallenteelle, joka löytyy TÄSTÄ. 

Lue lisää

0

Vauhtia, vaarallisia tilanteita ja hetkiä arjen yläpuolella

Kitaristi Petri Kumela esiintyy Helsinki Early Music Festivalilla 6.10.2021 Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Keskustelimme konserttikäytännöistä ja melomisesta. 

Lue lisää

0

Ihana? kamala? Wien

Barokkiviulisti Irma Niskanen asuu Wienissä ja soittaa Helsinki Early Music Festivalilla Suomalaisen barokkiorkesterin Wieniläinen ilta -konsertissa.  Haastattelussa käsitellään Wieniin, freelance-muusikoihin, koronaan ja kulttuurijuuriin liittyviä aiheita. 

Lue lisää

0

Musiikki alkaa kun sanat loppuvat

Barokkiviulisti Minna Kangas esiintyy Kohtaamisia barokkitorilla -tapahtumassa 3.10.2021 viulistimummo-tittelillä solistisessa roolissa. 
Blogihaastattelussa Minna puhuu suhteestaan barokkimusiikkiin ja yhdessä tekemiseen: "Yhdessä tekeminen ja yhteyden syntyminen ihmisten kesken soittamisen ja musiikin luomien mielikuvien kautta luo merkityksellisyyttä, onnen tunnetta, iloa ja mielen rauhaa."

Lue lisää

0

Juurilla Kannelmäessä, kohti barokkitoritapahtumaa

Sellisti ja gambisti Louna Hosia on viettänyt lapsuutensa Kannelmäessä. Festivaalilla Lounaa kuullaan mm. Kannelmäen kirkossa järjestettävässä barokkitoritapahtumassa, jota hän suunnittelee. Blogissa Louna kertoo kohtaamisista Kaarelan alueella ja muissa taidetapahtumissa. 

Lue lisää

0

Soiton energiaa yli kansallisuusrajojen

Cembalisti Marianna Henriksson on Helsinki Early Music Festivalin suunnittelutyöryhmän jäsen ja monessa mukana muutenkin. Marianna kertoo haastattelussa kokemuksistaan Berliinissä ja ajatukistaan monitaiteellisiin projekteihin liittyen. Bacchuksen nuokkumisesen syy selviää myöskin. 

Lue lisää

0

What a joy to allow so many musicians to meet, work, and perform together

Anthony Marini is a violinist, a translator, an English teacher, a computer nerd, among plenty of other things. In this blog Anthony tells about what is most important for him right now.

Lue lisää
Read More

0

Sydän lyö nopeita synkooppeja

Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen suunnittelija Pauliina Fred kertoo haastattelussa suhteestaan Norjaan, rakkaudestaan pohjoismaisiin kieliin ja aikomuksestaan olla festivaaliluuhka.

Lue lisää

0

Ajattelua avartavia kohtaamisia

Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Petteri Pitko kertoo kansainvälisyydestä ja ohjelmasuunnittelun vaiheista. 

Lue lisää

0

Olof online

"With our quite frequent virtual meetings, I have personally gained a lot of new but information and approaches on how to do what in this cultural area", says Olof Larsson from Drottningholm Baroque Ensemble. 

Lue lisää
Read More

0

Refreshingly inspirational meetings online

Three questions to Mari Giske, viola player and manager of Barokkanerne from Norway:

Lue lisää
Read More

0

Helsinki Early Music Festival sadonkorjuun äärellä

"Täällä Pohjolassa viljelykasvien sadonkorjuuaika ulottuu keskikesän puutarhamarjojen keräämisestä lokakuun alun viimeisten juurikkaiden, viljojen ja härkäpavun talteenottoon. Kauden päätteeksi on perinteisen juhlan, kekrin aika."
Lue blogista sellistin ja festivaalin huikopalavastaavan sadonkorjuuterveiset.

Lue lisää

0

Mitään kivaa koskaan - tanssi- ja laulukielto meillä ja muualla

Korona-aika ei ole ensimmäinen kerta kun tanssia ja laulua on rajoitettu. Blogissa nostetaan esiin muutama hupirajoituksia sisältänyt historian käänne.

Lue lisää

0

Kuvamuistoja 2020

Helsinki Early Muisc Festivalin esiäiti Encanto Festival kokosi yhteen taiteilijoita yli 20 maasta vuosina 2014-2019! Kuvat kertovat tunnelmista ja lisää festivaalihistoriaa löytyy encanto.fi-sivustolta.

Lue lisää
Läs mer
Read More

0

Helsinki Early Music Festival -juuret

@Oliver Proske / Angels' share

Helsinki Early Music Festival on viidesti järjestetyn Encanto Festivalin uusi nimi. Festivaalin pääkumppanina on vuodesta 2020 alkaen Suomalainen barokkiorkesteri. Festivaali luo puitteita kansainväliselle yhteistyölle vanhan musiikin taitureiden kesken ja nauttii muiden taidelajien tuomista höysteistä vanhan musiikin esityksissä. Suomalaisen barokkiorkesterin Kaarelan alueella tapahtuvan Juurilla-hankkeen aikana festivaali tutkii myös kaupungin reuna-alueiden ilmiöitä ja kaupunkilaisten osallistavia taiteentekomalleja yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin Kaarella-hankkeen kanssa.

Lue lisää

×
Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen saavuttamiseksi.

Välttämättömät  ja toiminnalliset evästeet vaaditaan sivuston toimimiseksi. Tilastollisia evästeitä käytetään anonyymin käyttötilaston keräämiseksi.  Markkinoinnillisilla evästeillä tehostetaan konserttien näkyvyyttä sivustoilla. Voit päättää itse mitä evästeitä sallit käytettäväksi.

Tämä sivusto käyttää evästeitä parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen saavuttamiseksi.

Välttämättömät  ja toiminnalliset evästeet vaaditaan sivuston toimimiseksi. Tilastollisia evästeitä käytetään anonyymin käyttötilaston keräämiseksi.  Markkinoinnillisilla evästeillä tehostetaan konserttien näkyvyyttä sivustoilla. Voit päättää itse mitä evästeitä sallit käytettäväksi.

Evästeasetuksesi on tallennettu.