Miksi Helsinki Earrly Festivalilla on käytössä vapaavalintaisia lippuhintoja joihinkin konsertteihin?
Artikkelit 1-21/21

Maria Elisabeth Lemmerhirt, Maria Magdalena Keverich, Maria Koller, Caterina del Sera, Anna Maria Walburga Pertl, Anna (Anne) Maria Mair ja Santa Ruffini (Raffini) ovat historiaan jääneiden merkittävien säveltäjien äitejä. Äitienpäiväpostauksessa onnitellaan äitejä.
"Bachin viulukonsertossa sydämeni syvimmätkin sopukat aukeavat, ja kohoan teoksen harmoniakulkujen ja maagisen rytmikoneen kuljettamina sellaisiin tiloihin, että paluu maan pinnalle kestää vähintään seuraavaan viikkoon saakka." Jukka Rantamäki on Tapiola Sinfoniettan II konserttimestari. Orkesteri esiintyy silloin tällöin barokkiohjelmiston parissa, niin nytkin Helsinki Early Music Festivalilla 1.10.2021. Haastattelussa Jukka pohtiii soitinkysymyksiä ja ohjelmistoaiheita.
"Jos sanon että Eine Kleine Nachtmusik on ollut telineellä silloin tällöin 11-vuotiaasta saakka niin miten pitkä tähän esitykseen (6.10.2021) tähdännyt prosessi sitten on ollut, 30 vuotta..." Näin pohtii viulisti Antti Tikkanen haastattelussa musiikillisen ilmaisujen taustoja pohtiessaan.

"Rajojen ylittäminen on aina kiinnostavaa. Ollaan alueella jossa on hyvä olla nöyrä, kuunteleva ja kokeileva. Jos ihmiset arvostavat toisiaan ja ovat rohkeita astumaan ulos omalta mukavuusalueeltaan, voi syntyä ihmeitä." Haastateltavana on sirkustirehtööri ja yrityskonsultti Vesa Purokuru.

Suomen Kansallisteatterin Helsingin mallin hanketta liidaava Eveliina Heinonen kertoo: Vaikka ajatukseni pyörivät tällä hetkellä pitkälti Pesula-esityksemme pesulingossa, on hauskaa pysähtyä hetkeksi miettimään KAARELLA-hankkeen viimeisiä vaiheita. KAARELLA-aluetaidehankkeemme päättyy lokakuussa ja sitä ennen nähdään Pesula - puhdistava esitys kerrostalojen pihalla Kannelmäessä ja Kuninkaantammessa 4.9. ja 11.9. 2021. KAARELLA-hanke on mukana Early Music Festivalilla kahdella erilaisella esityskonseptilla.

Näinä aikoina elämme kulttuurialalla sääntö-, laki-, ja ohjeviidakossa. Kunnon toimijan tavoin tälläkin festivaalilla mittaillaan turvavälejä, muutellaan suunnitelmia ja pidetään etäisyyksiä. Koska festivaalilla on mukana kevyt sadonkorjuuteema konserttiohjelmien taustalla, tutustukaamme etäisyyksiin, käsideseihin ja turvaväleihin liittyvien ohjeiden lisäksi EU:n syyssatoon liittyviin pykäliin.
Mutta jo viime vuoden festivaalilla oltiin kiinnostuneita EU-säädöksistä. Pizza Napoletanan pykälistä selosti tomerasti Roman Schatz kunnes muusikot kyllästyivät lätinään. Tapahtuneesta jäi jälkiä puolen minuutin mittaiselle tallenteelle, joka löytyy TÄSTÄ.

Kitaristi Petri Kumela esiintyy Helsinki Early Music Festivalilla 6.10.2021 Suomalaisen barokkiorkesterin solistina. Keskustelimme konserttikäytännöistä ja melomisesta.

Barokkiviulisti Irma Niskanen asuu Wienissä ja soittaa Helsinki Early Music Festivalilla Suomalaisen barokkiorkesterin Wieniläinen ilta -konsertissa. Haastattelussa käsitellään Wieniin, freelance-muusikoihin, koronaan ja kulttuurijuuriin liittyviä aiheita.

Barokkiviulisti Minna Kangas esiintyy Kohtaamisia barokkitorilla -tapahtumassa 3.10.2021 viulistimummo-tittelillä solistisessa roolissa.
Blogihaastattelussa Minna puhuu suhteestaan barokkimusiikkiin ja yhdessä tekemiseen: "Yhdessä tekeminen ja yhteyden syntyminen ihmisten kesken soittamisen ja musiikin luomien mielikuvien kautta luo merkityksellisyyttä, onnen tunnetta, iloa ja mielen rauhaa."

Sellisti ja gambisti Louna Hosia on viettänyt lapsuutensa Kannelmäessä. Festivaalilla Lounaa kuullaan mm. Kannelmäen kirkossa järjestettävässä barokkitoritapahtumassa, jota hän suunnittelee. Blogissa Louna kertoo kohtaamisista Kaarelan alueella ja muissa taidetapahtumissa.

Cembalisti Marianna Henriksson on Helsinki Early Music Festivalin suunnittelutyöryhmän jäsen ja monessa mukana muutenkin. Marianna kertoo haastattelussa kokemuksistaan Berliinissä ja ajatukistaan monitaiteellisiin projekteihin liittyen. Bacchuksen nuokkumisesen syy selviää myöskin.

Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen suunnittelija Pauliina Fred kertoo haastattelussa suhteestaan Norjaan, rakkaudestaan pohjoismaisiin kieliin ja aikomuksestaan olla festivaaliluuhka.

Suomalaisen barokkiorkesterin taiteellinen johtaja Petteri Pitko kertoo kansainvälisyydestä ja ohjelmasuunnittelun vaiheista.

"Täällä Pohjolassa viljelykasvien sadonkorjuuaika ulottuu keskikesän puutarhamarjojen keräämisestä lokakuun alun viimeisten juurikkaiden, viljojen ja härkäpavun talteenottoon. Kauden päätteeksi on perinteisen juhlan, kekrin aika."
Lue blogista sellistin ja festivaalin huikopalavastaavan sadonkorjuuterveiset.

Korona-aika ei ole ensimmäinen kerta kun tanssia ja laulua on rajoitettu. Blogissa nostetaan esiin muutama hupirajoituksia sisältänyt historian käänne.

Helsinki Early Music Festival on viidesti järjestetyn Encanto Festivalin uusi nimi. Festivaalin pääkumppanina on vuodesta 2020 alkaen Suomalainen barokkiorkesteri. Festivaali luo puitteita kansainväliselle yhteistyölle vanhan musiikin taitureiden kesken ja nauttii muiden taidelajien tuomista höysteistä vanhan musiikin esityksissä. Suomalaisen barokkiorkesterin Kaarelan alueella tapahtuvan Juurilla-hankkeen aikana festivaali tutkii myös kaupungin reuna-alueiden ilmiöitä ja kaupunkilaisten osallistavia taiteentekomalleja yhdessä Helsingin Kaupunginteatterin Kaarella-hankkeen kanssa.