Lokakuussa 2023 kymmenettä kertaa järjestettävän festivaalin teema on X, joka voi kuvata tuntematonta, kohtauspaikkaa, kymmentä, suudelmaa, jonkin loppua, valintaa, vaaraa, kuolemaa tai mysteeriä. Kohtauspaikka ja risteys nousevat pintaan kansainvälisen yhteistyön projekteissa. Crossroads-sarjaan on valittu kymmenen X-symbolista inspiroitunutta lyhyttä tekstiä. Tässä ovat kolme ensimmäistä.
I Hermes
II Roomalaiset numerot / Roman Numerals / Romerska siffror
III Tienristeys / Crossroads / Vägkorsning
HERMES
Antiikin kreikkalaisessa mytologiassa HERMES on jumalten sanansaattaja ja kaikkien matkustavaisten suojelija. Lisäksi häntä palvottiin paimenien, kirjallisuuden, puhujien, urheilijoiden, merimiesten, kauppiaiden ja varkaiden suojelijana. Hän oli Zeuksen ja Maia-nymfin poika. Hermeksen tunnuksia olivat siivekkäät sandaalit, siivekäs käärmevaltikka sekä siivekäs hattu. Hermes keksi sävelasteikon, aakkoset, tähtitieteen, kortti- ja noppapelit sekä tulevaisuuden ennustamisen. Hermes kulki vapaasti kuolevaisten ja jumalten maailmojen välillä ja saattoi sielut Manalaan.
Hermes suojelkoon myös Helsinkiin, Osloon, Gliwiceen ja Berliiniin matkaavia taiteilijoita ja kuulijoita vuoden 2023 festivaali- ja verkostohankkeissa.
ROOMALAISET NUMEROT
X on roomalainen kymmenen. ROOMALAISET NUMEROT noudattavat kymmenjärjestelmää ja ne merkitään kirjaimilla I, V, X, L, C, D ja M, joista jokainen merkitsee tiettyä lukua. Muut luvut muodostuvat kirjaimia yhdistelemällä. Järjestelmä on kehittynyt sormilla näytetyistä lukumääristä, mutta koska jo varsin pienen pelkistä samansuuntaisista viivoista muodostuvan luvun hahmottaminen on vaikeaa, ryhtyivät roomalaiset käyttämään tukkimiehen kirjanpitoa eli merkitsemään luvut pystyviivoin neljään asti ja vetämään viidennen viivan poikittain neljän ensimmäisen yli. Aikojen saatossa viiden viivan yhdistelmä yksinkertaistui V-kirjaimeksi. Lukua VV alettiin merkitä X-kirjaimella. Sata, viisisataa ja tuhat saivat omat merkkinsä.
TIENRISTEYS
TIENRISTEYS (crossroad) edustaa paikkaa, joka on “maailmojen välillä”, ei-missään ja kaikkialla. Tämä ajatus on tunnettu laajasti mm. antiikin kulttuureissa, keski- ja uuden ajan Euroopassa, Brasiliassa ja Yhdysvaltain orjien keskuudessa. Tienristeyksissä voi tavata yliluonnollisia olentoja ja mitä tahansa saattoi tapahtua. Risteys oli myös paikka, jossa voi tehdä sopimuksen.
Kirjoita ensimmäinen kommentti
Kirjoita kommenttisi