Tila kuten konserttitila luo raamin ja perustunnelman tilassa olijalle. Valo, tummuus, avaruus, ahtaus, materiaalit ja muodot sekä akustiikka ympäröivät tiloissa olijoita. Tässä blogissa esitellään vuoden 2022 festivaalitapahtumapaikat.
B A L D E R I N S A L I, Aleksanterinkatu 12
Balderin talo on rakennettu Balderin tontille Helsingin suurpalon jälkeen 1813-1814. Arkkitehti Pehr Granstedt piirsi rakennuksen yksinkertaiseen ranskalaiseen barokkityyliin. Musiikki soi hyvin kolmannessa kerroksessa sijaitsevassa Balderin salissa, joka onkin useiden kamarimusiikkiryhmien suosima konserttipaikka. Yli 200-vuotias talo sijaistee Helsingin vanhassa Empire-keskustassa aivan Senaatintorin tuntumassa. Nimi Balder tulee pohjoismaisista taruista, jossa Balder on ilon, kauneuden, rauhan ja laupeuden jumala.
/ To 13.10. klo 19 OOPPERAA SANOILLA JA ILMAN - Matka wieniläisen klassismin teatraalisuuteen / Coppola ym. -lue lisää
/ Balder - viattomuuden, kauneuden, ilon, puhtauden, auringon ja rauhan jumala -lue lisää
/ Balderin salin historiaa -lue tästä
K A N N E L M Ä E N K I R K K O, Vanhaistentie 6
Kannelmäen kirkko on vuonna 1968 käyttöön vihitty rakennus, jonka suunnitteli arkkitehtitoimisto Marjatta ja Martti Jaatinen. Heitä avusti sveitsiläinen Rudolf von Wartburg. Kirkko on kekseliäs ja teknisesti vaativa betonikonsrtuktionismia edustava rakennustyö. Sisustusarkkitehtinä oli Kari Asikainen, jonka käsialaa ovat kirkossa ja monissa muissakin julkisissa tiloissa sittemmin käytetyt Kari-tuolit. Kirkon 30 metriä korkea pyramidi- tai telttamainen muoto ja juhlavaksi tai sakraaliksi kuvattu alttarialue ovat tutustumisen arvoisia. 1960-luvun betonikonstruktionismia edustavat rakennukset eivät aikanaa välttyneet herjalta.
/ Su 9.10. klo 10 KANTAATTIJUMALANPALVELUS -lue lisää
/ To 13.10. ja la 15.10. klo 14 Kanneltalolle päätyvät opastetut kävelyretket
/ La 15.10. klo 19 RUTTO, RAUHA JA RIEMUJUHLA - Postmodernia barokkia 1600-luvulta -lue lisää
/ Museoviraston sivuilla kerrotaan valtakunnallisesti merkittävistä rakennuksista. Lue tästä.
K A N N E L T A L O, Klaneettitie 5
30-vuotista taivaltaan juhliva Kanneltalo tarjoaa tapahtumia Kannelmäen ja lähiseutujen asukkaille, minkä lisäksi talon sijainti alle 15 minuutin junamatkan päässä kaupungin keskustasta kutsuvat elämysten äärelle muualtakin. Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla toimii yhteensä kahdeksan kulttuurikeskusta, Kanneltalon lisäksi Annantalo, Caisa, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa, Savoy-teatteri ja Vuotalo. Kanneltalo ja muut kulttuurikeskukset tarjoavat helsinkiläisille monipuolisia kulttuuripalveluja, kuten konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä, lastentapahtumia ja taideopetusta.
/ To 13.10. ja la 15.10. klo 14 RAIVAAJA-ANTTI JA KANTSUN MUSIKANTTI - Taidekävelyretket Kannelmäen kirkolta konserttiin Kanneltalolle
/ Kanneltalo -lue taloesittely
M U S I I K K I T A L O, Mannerheimintie 13
Helsingin Musiikkitalon avajaisia vietettiin 31.8.2011. Tämän jälkeen talo on täyttynyt mitä monipuolisimmasta ohjelmasta. Talon konserttisali soveltuu suuremman kokoonpanon esityksille. Turkulainen LPR-Arkkitehdit Oy voitti Musiikkitalon kansainvälisen arkkitehtikilpailun vuonna 2000 ehdotuksellaan ”a mezza voce”, “puoliääneen”. Musiikkitalon pääarkkitehdit ovat Marko Kivistö, Mikko Pulkkinen ja Ola Laiho. Kaiken kaikkiaan 30 LPR-arkkitehdit- toimiston arkkitehtiä on vastannut Musiikkitalon suunnittelusta. ”A mezza voce” -ehdotuksen tekijöiden näkemyksenä on ollut, että uudisrakentamisella tulee eheyttää ja rauhoittaa Töölönlahden alueen yleisilmettä. Talo kiinnittyy ympäristönsä koordinaatistoon siten, että Musiikkitalon päämassan kaksi sivua noudattavat Finlandia-talon ja eduskuntatalon suuntia.
/ Su 16.10. klo 16 HELSINGIN BAROKKIORKESTERI 25 VUOTTA - Crusellin myöhäiskauden orkesterimusiikkia -lue lisää
/ Musiikkitalo -lue lisää
R I T A R I H U O N E, Ritarikatu 1
Ritarihuone on G. T. Chiewitzin uusgoottilaiseen tyyliin suunnittelema rakennus, joka valmistui vuonna 1862. Ritarihuonetta voidaan kutsua Suomen ensimmäiseksi parlamentaariseksi rakennukseksi, sillä sitä käytettiin neljän säädyn kokoontumisiin ennen Säätytalon rakentamista. Ritarihuone on konserttipaikkana erinomainen. Erityisesti barokkimusiikki soi loistokkaasti kenkälaatikkomallin akustiikassa. Ylevän oloiset vaakunat salin seinällä huokuvat historiaa barokkimusiikin helliessä sielua.
/ Pe 7.10. klo 19 BAGDADIN JULIA - Esitys mahdottomasta rakkaudesta -lue lisää
/ Ma 10.10. klo 19 BACH EINMAL ANDERS - Baccanon 20-vuotisjuhlakausi -lue lisää
/ Ritarihuone -lue lisää
S A K S A L A I N E N K I R K K O, Unioninkatu 1
Saksalainen kirkko rakennettiin vuonna 1864. Sen suunnittelivat uusgoottilaiseen tyyliin Harald von Bosse ja C. J. von Heideken. Saksalaisen kirkon tunnelma ja akustiikka soveltuvat erityisen hyvin barokkiohjelmiston esittämiseen ja Saksalainen seurakunta onkin Helsinki Early Music Festivalin tärkeä kumppani. Kirkossa on 25-äänikertaiset urut ja flyygeli, minkä lisäksi kirkon urkupositiivi ja cembalo ovat barokkimuusikoiden ahkerassa käytössä.
/ Su 9.10. ÄÄNIÄ KOSMOKSESSA - Aria Borealis -laulukilpailuvoittaja esittäytyy -lue lisää
/ Pe 14.10. VIVALDI JA BAROKIN VAELTAJAT - Itä-Euroopan musiikilliset ilotulitukset -lue lisää
/ Su 16.10. klo 11 Kantaattijumalanpalvelus -lue lisää
/ Saksalainen kirkko -lue lisää
S I R E N I U S - S A L I, Sturenkatu 11
Sirenius-sali on Kalliolan setlementtitalon aulakerroksessa. Kalliola on yhteiskunnallinen konserni, jonka tarkoitus on luoda edellytyksiä hyvälle elämälle. Kalliolan setlementtitalo sijaitsee Helsingin Alppiharjussa Sturenkadun ja Kalliolanrinteen (ent. Vaasanrinteen) kulmassa, ja sen tontti käsittää pienen kolmiomaisen korttelin kokonaisuudessaan. Nykyinen rakennus valmistui vuonna 1966. Aikaisemmin samalla paikalla sijaitsi 1910-luvulla rakennettu venäläinen Bobrikoffin koulu. Suomen itsenäistyttyä rakennus jäi tyhjilleen, ja sitä suunniteltiin muun muassa poliisikoulun käyttöön, mutta valtioneuvosto päätti vuonna 1919 luovuttaa sen 25 vuodeksi Suomen Setlementtiliiton käyttöön. Vuonna 1937 rakennus tontteineen lahjoitettiin samalle järjestölle. Vanha koulurakennus purettiin 1960-luvulla. (Lähde: mm. Wikipedia). Sirenius-salissa on kiinnostava muoto ja näyttämö, joka houkuttaa osin näyttämöllisen konserttiohjelman esittämiseen Helsinki Early Music Festivalilla. / La 8.10. klo 19 LABYRINTHE DE L'AMOUR - Pohjoismaakamari -lue lisää
T A N S S I N T A L O, Kaapeliaukio 3
Tanssin talo on Suomen ensimmäinen tanssin ehdoilla suunniteltu talo. Se valmistui joulukuussa 2021. Tanssin talossa toteutuu esityksiä kotimaisin ja vierailijoiden voimin.
/ To 6.10.-13.10. EROS - Cembalisti Marianna Henrikssonin ja koreografi Anna Mustosen uusi yhteistyö -lue lisää
/ Tanssin talo -lue lisää rakennuksesta
SARJALIPPUSUOSITUS
Pääset testailemaan useita eri tiloja ja vaihtelevia ohjelmia esimerkiksi ostamalla viiden konsertin sarjalipun, joka maksaa 100 €: valitse viisi festivaalin tapahtumaa ja tilaa edullinen sarjalippu täältä (osassa konserteista on rajoitettu määrä sarjalippupaikkoja).
Kirjoita ensimmäinen kommentti
Kirjoita kommenttisi